CAN A BUILDING BE ICONIC, CONTEXTUAL AND BLEND WITH THE LANDSCAPE SIMULTANEOUSLY?


The existing site of the proposed visitor centre is an L shaped piece of land which includes three existing buildings surrounded by mature trees and the riverside pathway.  Rather than build a single large building near the road, [Y/N] Studio proposed a cluster of new and refurbished buildings which provide the required facilities and encourage a greater connection with the landscape.   Two new buildings house a cafe and flexible exhibition/teaching space and associated ancillary spaces. The buildings can work independently or together offering flexibility to suit the varying seasonal demands of the centre.   The new buildings have their roof lines extended to connect them to the landscape and each other. Stepped seating at each end of the new buildings provides outdoor teaching facilities and panoramic views over the landscape.  A covered central area forms a gateway to a natural biodiverse trail to encourage learning while exploring nature.

Acle Bridge Visitor’s Centre
Location: Acle Bridge, Norfolk
Type: Public, Learning, Cultural
Size: 250m2
Client: Broads Authority
Status: Competition
Date: 2018

Project Team: Alex Smith, Maegan Icke, Ayse Bailey

CAN YOU REDEFINE AND REBRAND AN EXISTING WORKSPACE WITHOUT COMPROMISING IT’S BEST ATTRIBUTES?


This project involves the refurbishment of existing affordable workspace, and the provision of 500m2 of extra workspace in a mezzanine extension. Our proposal aims to maximize the potential of the existing building, while creating new spaces and further animating the square within which it lies.

SAVE GILLETT SQUARE
For a recently written client statement about the works please click here


Dalston Works
Location: Bradbury Street, Dalston, London
Type: Commercial, Workspace
Size: 1500m2
Collaborators: Hawkins/Brown
Client: Hackney Co-opererative Development
Status: Planning
Date: 2017

Project Team: Alex Smith, Maegan Icke, Roxani Tseranidou, Carolina Borgatti, Ezmira Peraj, Ainhoa Valle

CAN A CIRCULAR PUBLIC SPACE PROVIDE AN ANTIDOTE TO AN ORTHOGANAL CITY GRID?


El Almacén Square is subservient to the city grid, defined by the streets that surround it, exposed to the elements in the daytime and alive at night.  Our proposal - Plaza Circular - will provide a green place for contemplation, a complimentary antidote to the busy urban environment and hot sun. A large circular central opening surrounded by planters, made from red honed concrete mixed with locally sourced volcanic aggregate, removes the inherent geometric hierarchy of the city, creating a sense of enclosure and introspection.

Plaza Circular
Location: Arrecife, Lanzarote, Spain
Type: Urban Realm
Size: 800m2
Client: Cabildo de Lanzarote
Status: Competition
Date: 2018

Project Team: Alex Smith, Maegan Icke, Ayse Bailey

CAN AN EXTENSION FORM A BACKDROP FOR IT'S HOST?


Our proposal uses the site constraints to generate a pixelated back-drop in charred timber, for the existing red brick form to be celebrated against. The form allows the 8 split-level apartments access to generous terraces, and the ground floor commercial spaces are to be refurbished.


Railway Tavern Extension
Location: London, UK
Type: Residential, Refurbishment
Size: 1000m2
Client: Setha Group
Status: Planning
Date: 2016-2018

Project Team: Alex Smith, Michael Waters




[Y/N] Studio
Instagram