projects  /  news  /  info

CAN A CIRCULAR PUBLIC SPACE PROVIDE AN ANTIDOTE TO AN ORTHOGANAL CITY GRID?


El Almacén Square is subservient to the city grid, defined by the streets that surround it, exposed to the elements in the daytime and alive at night.  Our proposal - Plaza Circular - will provide a green place for contemplation, a complimentary antidote to the busy urban environment and hot sun. A large circular central opening surrounded by planters, made from red honed concrete mixed with locally sourced volcanic aggregate, removes the inherent geometric hierarchy of the city, creating a sense of enclosure and introspection.

Plaza Circular
Location: Arrecife, Lanzarote, Spain
Type: Urban Realm
Size: 800m2
Client: Cabildo de Lanzarote
Status: Competition
Date: 2018

Project Team: Alex Smith, Maegan Icke, Ayse Bailey