projects  /  news  /  info

[Y/N] Studio is an architecture practice based in London.  


We ask questions about the site and brief to maximise their potential. The questions are always complex but a successful answer should be as simple as Yes or No

Our talented team has experience of delivering award winning buildings and we work at all scales, across all sectors and in any location.


scroll down to see selected projects

CAN A DENSE MASTERPLAN CREATE ELEVATED GREEN SPACE?


[Y/N] Studio have developed proposals for a large site in West London to redefine its civic centre.  The local authroity had identified the site as an opportunity for height and density. Our proposal looks to create a dense and rich masterplan formed around a new street which will include workspace, retail, restuarants, a hotel and community centre with nursery.   The buildings are all expressed horizontally and step away from nearby 2-4 storey buildings to minimise their impact and maximise usable green terrace space.   The height of the proposal will attract attention from afar but it’s green spaces will help to knit it into the community.

Mixed Use Masterplan
Location: Confidential
Type: Hotel, Retail, Workplace, Learning, Urban Realm, Mixed Use
Size: 25,000m2 Floor space.
Client: Confidential
Status: Confidential
Date: 2018-

Project Team: Alex Smith, Ayse Cagin Bailey, Maegan Icke

CAN A BUILDING BE ICONIC, CONTEXTUAL AND BLEND WITH THE LANDSCAPE SIMULTANEOUSLY?


The existing site of the proposed visitor centre is an L shaped piece of land which includes three existing buildings surrounded by mature trees and the riverside pathway. Rather than build a single large building near the road, [Y/N] Studio proposed a cluster of new and refurbished buildings which provide the required facilities and encourage a greater connection with the landscape. 

Acle Bridge Visitor’s Centre
Location: Acle Bridge, Norfolk
Type: Public, Learning, Cultural
Size: 250m2
Client: Broads Authority
Status: Competition
Date: 2018

Project Team: Alex Smith, Maegan Icke, Ayse Cagin Bailey

CAN A MATURE TREE DEFINE A COMMUNITY AND ITS ARCHITECTURE?


As part of a larger masterplan [Y/N] studio have designed a nursery and community centre which respects and celebrates a very large existing mature tree and the site’s history.

The entrance and community space at ground floor is designed around the extents of the site and the limitations of a large tree root protection zone. At first and second floor the nursery classes step back to create secure play spaces with views towards the tree and nearby parkland.  The building is to be clad in relfective perforate aluminium mesh and softened with treated timber windows.

Community Centre + Nursery
Location: Confidential
Type: Learning
Size: 250m2
Client: Confidential
Status: Confidential

Date: 2018-
Project Team: Alex Smith, Ayse Cagin Bailey, Maegan Icke

CAN YOU WEAR A BUILDING?


In collaboration with Fashion Designer Jane Bowler, [Y/N] Studio proposed a temporary pavilion for the European Capital of Culture 2012, Guimarães, Portugal. The proposal aimed to bridge the gap between the exclusivity of couture fashion and the accessibility of public art/architecture.As visitors ‘dress up’ in the colourful recycled fringing that adorns the monolithic structure, their friends are encouraged to watch through eye holes and take photographs. Walkways formed in modern prefabricated cross structural timber create public promenades/benches/tables during the day and a catwalk/seminar space during the evening.


Guimaraes, Portugal
Type: Culture
Size: 50m2
Client: Guimaraes Capital of Culture 2012
Collaborators: Jane Bowler, (Fashion), Jackson Coles (Cost)
Status: Unbuilt
Date: 2012

Project Team: Alex Smith, David Lomax